566 780 251

Gastrofestival Nitra 2023 Slovakia

Slovensko Nitra 21. -24. 3. 2023 | Autor: UOV Adéla Dědičová, UOV Michal Bartůněk | Zveřejněno: úterý 30. května 2023 | 9x

Tématem festivalu v letošním roce byl následující výrok: Včela veľký zázrak prírody. Iba ona dokáže spojiť dotyk slnka s vôňou kvetov do magicky sladkej chuti medu.

V předvečer soutěže se konalo tradiční zahájení pod názvem „Čaša vína“, na kterém každá z pěti zúčastněných škol představila svoji školu a region. Celý večer byl spojen s ochutnávkou vín a pochutin zaměřených na daný region. Naše škola si zvolila vína ze společnosti Znovín Znojmo, oslnila domácím chlebem s škvarkovou pomazánkou a uzeninami, které získaly ocenění Regionální potravina roku Kraje Vysočina.

Ve středu se konala samotná soutěž. Tým kuchařů ve složení Anna Svobodová a Petra Urbanová, které na soutěž připravoval UOV Michal Bartůněk, měl za úkol připravit v časovém limitu čtyř hodin čtyřchodové menu pro 6 hostů s ohledem na téma dané soutěže. Tým servírek složený z Martiny Teplé a Anety Fazekasové musel přichystat dvě slavnostní tabule. Před tabulí pro VIP hosty předvedly své somelierské a číšnické dovednosti, hostům servírovaly pokrmy připravené týmem kuchařů. Děvčata z obou týmů krásně spolupracovala a dokázala tak svoji profesionalitu. Třešničkou na dortu byla právě kávová třešeň. Děvčata připravovala jako jediná kávu alternativním způsobem – Vacuum potem, jehož přípravou ohromily veškeré publikum.

Slavnostní večerní vyhlašování doprovodily svým vystoupením mladé baletky, akrobatka a taneční i hudební skupiny.

Celým pobytem ve slovenské Nitře nás provázely studentky čtvrtého ročníku, Ema a Daniela, které se nám opravdu věnovaly, ostatně s našimi studentkami poté také navázaly přátelské vztahy. Následující den si pro nás maturantky oboru cestovní ruch v rámci maturitní zkoušky připravily exkurzi do nedalekého městečka Topolčianky, kde jsme navštívili národní hřebčín, který je národním centrem chovu a šlechtění koní na Slovensku. Prohlédli jsme si místní zámek a vyhlášené vinařství Chatea Topolčianky, jejichž vinným sklepem nás provedl jejich somelier, který nám představil jednotlivé fáze výroby vína a jeho skladování.

Se všemi kolegy i porotci jsme se shodli, že výkony žáků a jimi připravované pokrmy odpovídaly gastronomii vysoké úrovně. Zároveň náš tým velice potěšilo, že nás přijel podpořit pan ředitel K. Novák společně s panem zástupcem T. Nováčkem. Doufejme, že gastronomie bude bavit i nadále nejen žáky, ale i jejich pedagogy.