566 780 251

Frgály

Autor: Julie Karafiátová (C2) | Zveřejněno: pondělí 29. května 2023 | 12x

Co to je?

  •  Frgál, neboli moravský vdolek, je koláč.
  • Tento koláč má většinou velké rozměry.
  • Slovy velké rozměry je myšleno asi 30 cm v průměru.
  • Vyrábí se z kynutého těsta, vhodné náplně a drobenky.

Odkud se vzaly?

  • První zmínky se datují už někdy na začátku 18. století.
  • Stále se vyrábějí na Valašsku, kde také vznikly.

Od čeho je tento název?

  • Název frgál je originální název pro NEPOVEDENÝ koláč.
  • Správný název je vdolek.

Recept:

  • Těsto: Náplň:
  • 500 g hl. mouky - ovoce dle výběru
  • 2 ks žloutků
  • 250 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 80 g cukru krupice
  • 50 ml oleje
  • 125 g Hery
  • 1 špetka soli
  • citronová kůra
  1. Uděláme si kvásek.
  2. Ostatní suroviny smícháme.
  3. Přilijeme kvásek a zapracujeme.
  4. Po vykynutí těsto rozdělíme po 240 g.
  5. Bochánky rozválíme do kulatého tvaru.
  6. Kraje potřeme teplým máslem.
  7. Poklademe ovocem.
  8. Posypeme drobenkou a pečeme na 200 °C.