Co to je?
- Frgál, neboli moravský vdolek, je koláč.
- Tento koláč má většinou velké rozměry.
- Slovy velké rozměry je myšleno asi 30 cm v průměru.
- Vyrábí se z kynutého těsta, vhodné náplně a drobenky.
Odkud se vzaly?
- První zmínky se datují už někdy na začátku 18. století.
- Stále se vyrábějí na Valašsku, kde také vznikly.
Od čeho je tento název?
- Název frgál je originální název pro NEPOVEDENÝ koláč.
- Správný název je vdolek.
Recept:
- Těsto: Náplň:
- 500 g hl. mouky - ovoce dle výběru
- 2 ks žloutků
- 250 ml mléka
- 40 g droždí
- 80 g cukru krupice
- 50 ml oleje
- 125 g Hery
- 1 špetka soli
- citronová kůra
- Uděláme si kvásek.
- Ostatní suroviny smícháme.
- Přilijeme kvásek a zapracujeme.
- Po vykynutí těsto rozdělíme po 240 g.
- Bochánky rozválíme do kulatého tvaru.
- Kraje potřeme teplým máslem.
- Poklademe ovocem.
- Posypeme drobenkou a pečeme na 200 °C.