566 780 251

Historické vaření

Třebíč 5.–6. 6. 2023 | Autor: Bc. Petr Jelínek | Zveřejněno: pondělí 12. června 2023 | 8x

Aztécká ohnivá čokoláda nebo raději „dračí srdce”? Cvičná kuchyně na budově A se na začátku druhého červnového týdne proměnila na kombinaci výuky dějepisu a kulinářského umění. Hlavní menu se skládalo z hlavního chodu v podobě „parthského kuřete”, s využitím koření z dnešního Íránu a Afgánistánu, spolu s tradičním dezertem římských Saturnálií – sýrovými kuličkami Globi. Tečkou na konec pak pro odvážnější bylo nadívané srdce „na vikingský způsob”, nebo pálivá horká čokoláda, na kterou si žáci sami opražili a zpracovali kakaové boby. I přes občasné kyselé výrazy (především skrze nedostatek cukru v čokoládě) se celé dvoudenní vaření povedlo a žáci si s sebou odnášejí nové zkušenosti a postupy, netradiční pro tuzemskou kuchyni.