566 780 251

Cukráři ve mlýně

Střížov duben 2025 | Autor: Emilie Baníková (C2) | Zveřejněno: středa 4. června 2025 | 1x

Ve Mlýně Střížov

Vyrazili jsme dnes ze školy ven,

čekal nás výlet a jarní den.

Zastavili jsme se, jak voda plyne,

v krásném a voňavém Střížovském mlýně.

Uvítal nás pán s laskavou řečí,

František Křepela – člověk, co svědčí

o tom, že práce, když dává smysl,

promění všední den v jiskřivý kyslík.

Vyprávěl, jak se mouka tu mele,

že každé zrno má příběh celé.

Jak se čistí, jak se třídí,

a co znamená, když mouka se „chytí“.

Řekl nám čísla – to šly oči v sloup!

Kolik tun týdně? To není zloup!

Ať už je hladká, či polohrubá,

v každé je práce a v každé je dřina.

Dozvěděli jsme se i z historie,

jak mlýn tu stál, když byly jiné doby.

A přesto tu stojí a stále se točí

stejně jak řeka, co běží bez konce nocí.

Nejvíc nás ale potěšilo jistě,

že práce ho baví – to bylo v místě.

Možná i proto jim všechno jde snad,

když člověk má řemeslo opravdu rád.

My, co pečeme srdcem i rukou,

už víme, že mouka není jen surovinou suchou.

A proto: až příště budete péct,

zajeďte do mlýna – stojí to za cestu zpět!

Ponecháno v autorském znění.