Na národním kole soutěže Tropée Mille v jihlavském Cityparku nemohla chybět ani OAHŠ!
Dne 6. listopadu se Iva Hřímalová a Tomáš Süssenbek, dva žáci z oboru Gastronomie a hotelový management, zúčastnili národního kola prestižní soutěže Trophée Mille, které se uskutečnilo v jihlavském Cityparku. Naše škola byla vybrána jako jedna z osmi týmů českých gastronomických škol.
Soutěž se měla původně konat již minulý rok, ale kvůli celostátní pandemické situaci musela být odložena až na rok současný. Celostátní lockdown ovšem snažení našich žáků nezastavil a ve svých přípravách pokračovali i doma. V době, kdy konečně nastoupili do škol, jim bylo oznámeno ono datum soutěže, na které už dlouhou dobu čekali, tedy 6. listopad 2021.
Od té doby každý týden zůstávali ve škole i po vyučování a dopilovávali přípravu receptů. Občas se samozřejmě něco nepovedlo, ale alespoň měli možnost se poučit ze svých chyb. Vždy na ně dohlížela paní učitelka Mgr. Jarmila Necidová, která jim i pomáhala s nákupem hůře dostupných surovin a s výběrem vhodných kuchyňských potřeb. Také jim prozradila různé vychytávky, aby to měli při vlastní soutěži lehčí.
Vlastní jednoduché menu se skládalo ze slaného chodu a sladkého chodu, jimiž byly duet z vepřové pečeně s dýňovým a topinamburovým pyré, růžičkovými kapustičkami, fazolkami s bazalkou a chorizo omáčkou a čokoládovo-pivní muffin s rakytníkovým custardem a tuile.
Den před soutěží vyrazili naši žáci s paní učitelkou do Jihlavy, kde je čekalo ubytování na internátu a slavnostní oběd v prostorách školní jídelny na Obchodní akademii, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava. Po obědě byli seznámeni s harmonogramem a pravidly soutěže. V době osobního volna se vydali do Cityparku, kde si prohlédli prostory, v nichž budou následující den vařit.
Večer byly všechny týmy i se svými pedagogy pozvány do restaurace Tři knížata na slavnostní večeři s porotou a samotným zakladatelem soutěže Philippem Millem (jeho restaurace má dvě Michelinské hvězdy). Večeře proběhla formou rautu a úvodní slovo měli zástupci města Jihlavy. Po večeři se všichni odebrali zpět na internát školy.
Další den započal snídaní a následným přesunem do Cityparku. Náš tým byl na řadě až šestý, takže žáci měli možnost se inspirovat vařením a spoluprací předchozích týmů. Soutěží provázeli stand-up komici a konala se zde i autogramiáda české cukrářky Mirky van Gils Slavíkové.
Když naši reprezentanti přišli na řadu, ze začátku svého vaření působili dosti nervózně, ale to se během pár minut urovnalo a vše byli schopni připravit bez větších chyb. Po předložení jejich slaného chodu porotě si dokonce chtěl jeden z porotců přidat duet z vepřové pečeně.
Jakmile dovařily všechny týmy, konalo se po krátké pauze vyhlašování vítězů. Naše škola se bohužel neumístila mezi prvními třemi vyhlašovanými pořadími, ale žáci dostali diplomy a pozornosti od města Jihlavy. Přestože nevyhráli, odnesli si naši kuchaři cenné zkušenosti a spoustu krásných zážitků.