566 780 251

Palačinkovač

Autor: Adéla Dědičová | Zveřejněno: pondělí 21. února 2022 | 2x

V listopadu dorazil k nám do Náměště nad Oslavou na pracoviště odborného výcviku pro kuchaře-číšníky nový přístroj, Palačinkovač YATO YG-04680. Když jsem kdekoliv viděla, jak se Crêpes palačinky chystají, byla jsem okouzlena, jak krásně jejich příprava vypadá a zároveň jak jednoduché to je. Nalít těsto doprostřed válu a ladným krouživým pohybem rozetřít těsto dokola tak, aby vznikla krásná tenká kulatá palačinka, potřít ji Nutellou, přidat nakrájený banán, složit do úhledného šátečku, posypat cukrem a popřát dobou chuť.

Ano, tak jednoduché se to zdálo, ovšem jen do momentu, než jsme chystali první palačinku. Zaskočilo nás, jak není vůbec jednoduché připravit těsto tak, aby se palačinky neroztrhaly, rozetřít rovnoměrně tak, aby výsledný produkt vypadal vzhledově opravdu jako palačinka. A tak jsme se studenty začali zkoumat a zkoušet, ubrali jsme mouku, přidali mléko. Přidali olej, ubrali teplotu, až se nám konečně podařilo vychytat ten správný grif, správnou konzistenci těsta, teplotu válu. Najednou se nejenom mně, ale i studentům, s kterými jsme pilně trénovali a zkoušeli, začalo dařit.

Poprvé byl pro palačinkovač velkou zátěžovou zkoušku den otevřených dveří HŠ a OA na Sirotčí v Třebíči, kde jsme s palačinkami sklidili velký úspěch a mnoho studentů i návštěvníků si pro naše palačinky chodilo opakovaně. O celou přípravu palačinek se společně se mnou starali žáci 3. ročníku oboru kuchař-číšník, kteří za palačinkovačem jenom zářili. Překvapilo mě, jak profesionálně vystupovali před návštěvníky a dokázali si poradit i v situaci, kdy se palačinka úplně nevydařila. Dokázali si poradit tak, že si návštěvník ani žádné chyby nemohl všimnout.