566 780 251

Tradiční velikonoční pečení

Autor: UOV cukrář | Zveřejněno: pondělí 30. května 2022 | 7x

V rámci učebního dne jsme během postní doby s našimi žáky pekli mazance, jidáše a beránky. Žáci si mohli vyzkoušet a hlavně ochutnat tyto tradiční velikonoční pokrmy. Mazanec si dodnes zachoval význam obřadního velikonočního pečiva. Před pečením se v něm vykrajuje znamení kříže. Řetízek z mandlí symbolizuje Kristovu trnovou korunu. Mazanec jsme pekli z kynutého těsta.

Tradice beránka je spojena s židovskou tradicí svátků paschy, kdy se beránek zabíjel na památku vyvedení Izraelitů z egyptského otroctví. Beránka jsme pekli z třeného těsta.

Jidáše podáváme na Zelený čtvrtek. Jsou symbolem Jidášova zrazení Ježíše. Tvar pečiva symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš kvůli svému činu oběsil. Proto se nejčastěji pečou ve tvaru zavinutého provazu na připomínku jeho oběšení. Jidáše jsme pekli z kynutého těsta s rozinkami a medem.

Myslím, že tento učební den se velice povedl a všichni si ho užili. Tradice se musí dodržovat.