Rozhodli jsme se náš časopis obohatit pravidelnou dávkou receptů. A aby nešlo jen o nicneříkající receptury, zvolili jsme klasické výrobky, které budou pro letošní školní rok zejména připomínkou tradic našeho českého národa. Vždy se pokusíme volit výrobky, jež jsou spjaty s nějakým regionem ČR, a k nim doplníme krátkou zajímavost o jejich historii.
Abychom jen neslibovali, zde nabízíme první zajímavý recept:
Chodské koláče
Chodsko je historická etnografická oblast v okolí západočeského města Domažlice. Časem se označení Chodsko vžilo i pro širší oblast se stejnými etnografickými znaky - nářečí, kroj, tradice atd. Pojmenování Chodsko se používá již od středověku pro vesnice, jež obývali Chodové, což byli svobodní sedláci, kteří měli za úkol vykonávat ozbrojenou strážní službu na české západní hranici, čímž zajišťovali neměnný průběh hranice a bezpečný provoz na obchodní stezce vedoucí do Bavorska.
Základem pro chodské koláče je kynuté těsto s přídavkem rumu (potírání upečených koláčů). Zdobení, neboli merhování, je to, co dělá chodské koláče tak unikátní.
Suroviny na cca 6 koláčů 20 cm v průměru:
250g polohrubá mouka
250g hrubá mouka
125g cukr krupice
65g máslo
65g margarín
30g droždí
3 žloutky
3 vyšlehané bílky
120g mléka (možná krapet více, podle značky použité mouky)
Postup:
Nejprve zaděláme kvásek: vlažné mléko, 20g cukru a nadrobené droždí promícháme v misce a počkáme až droždí ožije a zvětší nám objem.
Mezitím si ve větší míse smícháme obě mouky se zbývajícím cukrem a přidáme rozpuštěné máslo (nesmí být horké), žloutky a vyšlehané bílky, nalijeme kvásek a vše zpracujeme v hladké nelepivé těsto. Necháme 45 minut kynut, znovu propracujeme a necháme dalších 45 minut kynout. Následně vytvarujeme tenké koláče, které necháme kynout 30 minut, naneseme zdobně náplně a necháme dalších 15 minut kynout, okraje koláče potřeme bílky a dáme péct na 170 °C zhruba 12 minut.
Náplně se používají: tvarohová, povidlová, maková, ořechová, podle vaší chuti, zdobené oloupanými mandlemi. Receptů na náplně najdete spousty na internetu, není třeba v nich hledat nějaká tajemství.