Sladký velikonoční beránek vznikl jako symbol dříve rozšířeného skopového masa, které bylo v době skončení velikonočního půstu na české jídelní tabuli hojné. Jako obřadní pokrm byl známý už od středověku. Nikdo už ovšem nezjistí, zda se velikonočním beránkem rozumí dnešní sladké pečivo ve stovkách variant nebo pokrm z jehněčího masa. V křesťanství beránek symbolizuje Beránka božího, nevinného, čistého a poslušného beránka, který byl obětován za hříchy. Beránek se vždy pekl na bílou sobotu.Velikonoční beránek se nejčastěji peče z klasického třeného těsta, může být ale i kynutý. Ve Francii v některých domácnostech jí beránka s pečenými zkaramelizovanými jablky. Recept na našeho velikonočního beránka: 160g polohrubé mouky, 140g cukru moučka, 100g másla, 30g strouhaných vlašských ořechů, 2ks vajec (rozdělíme bílky a žloutky), 1lžíce rumu, 60g vlažného mléka, ½ sáčku vanilkového cukru, ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva - cukr, máslo a žloutky třeme, přidáme vanilkový cukr, mléko, ořechy a rum, pak přidáme mouku s práškem do pečiva, nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.