Gastro okénko z cukrárny
Na učebním dnu jsme si s třeťačkami zkusili, jak se dělají tzv. škubánky (kucmouch). Brambory se v dřívějších dobách využívaly hodně hlavně u chudších obyvatel - byla to plodina, kterou si sami pěstovali na zahradě. Škubánky mají i jiný název, tzv. trpálky. Tak se jim říká na Chrudimsku. Zde se trpálky mastí máslem a sypou tvarohem a cukrem. Dále někde na Vysočině si hodně potrpí na zpestření pokrmů. A tak zde jsou škubánky sypané jak mákem, tak tvarohem a cukrem. Jak můžete vidět na obrázku, u nás v cukrárně jsme zkusili právě tento způsob servírování a musíme říct, že nám tato kombinace moc chutná! Pokud si chcete škubánky zkusit i vy, tady je recept:
Suroviny:
500 g brambor
3 polévkové lžíce hladké mouky
3 lžíce sádla nebo másla
Na posyp: cukr moučka, mák, tvaroh
Postup:
Oškrábané brambory dáme vařit v takovém množství slané vařící vody, aby byly ponořené. Když měknou, slejeme většinu vody a nahoru nasypeme mouku. Obrácenou vařečkou prošťouchneme brambory, aby voda mouku spařila, pak promícháme a na okraji sporáku necháme s moukou bublat. Když se mouka povaří, vykrajujeme mastnou lžící škubánky, sypeme cukrem, mákem, tvarohem a mastíme máslem.