566 780 251

Třítýdenní stáž studentů ve Vídni

Vídeň 13. 10.–30. 10. 2025 | Autor: Mgr. Ida Hamplová | Zveřejněno: středa 19. listopadu 2025 | 0x

Zkušenosti a vůně světa hotelnictví a gastronomie

Článek pojednávající o Erasmus stáži žáků ve Vídni

Na přelomu října jsem doprovázela skupinu jedenácti studentů na třítýdenní pracovní stáž do Vídně v rámci programu Erasmus+. Cílem pobytu bylo, aby studenti získali nové profesní zkušenosti, zdokonalili se v cizím jazyce, poznali jinou kulturu a nasáli atmosféru tohoto pulzujícího evropského města. Vídeň, kde se historie prolíná s moderním životem, se pro ně na tři týdny stala nejen místem práce, ale i inspirace.

Hotely plné zkušeností 

Studenti oboru cestovní ruch působili převážně ve čtyřhvězdičkových hotelích, kde si osvojili širokou škálu dovedností a dozvěděli se, jak funguje chod velkého hotelu. Vyzkoušeli si obsluhu na recepci, doplňování minibaru i další činnosti spjaté s prací v hotelu. Studenti se rovněž naučili pracovat s rezervačním systémem Apaleo. V hotelu Rainer pracovali Michal Nevoral a Lukáš Durda, v hotelu Senator Sára Gothardová a Miloš Navrátil, v hotelu Leonardo Adam Pavlíček a v A&T Hotelu Tomáš Vítů.

„Zkušenost v zahraničí mě naučila být samostatný, zvládat nové situace bez obav a rychle reagovat, když se něco nečekaně změní,“ poznamenal jeden z účastníků stáže. „Byla to pro mě škola života.“ 

Chuť Itálie uprostřed Vídně 

Další studenti, Libor Holub a Kateřina Jelínková, působili v proslulé italské restauraci Regina Margherita v samém centru Vídně. Zde se seznamovali s provozem velmi rušné restaurace vyhlášené svojí italskou kuchyní. Zavítali nejenom do kuchyně mezi kuchaře, ale zapojili se rovněž do obsluhy hostů. Na přípravě dezertů se podílela Leona Outulná, která zde získala zkušenosti od profesionální cukrářky s dlouholetou praxí.

Sladká stáž v Danielově cukrárně 

Studentky oboru cukrář, Kristýna Kolářová a Nela Böhmová, pracovaly pod vedením mistra Daniela v příjemné vídeňské cukrárně Daniel’s Konditorei. Učily se zde nové techniky, např. výrobu růžiček z modelovací hmoty nebo přípravu tiramisu. Svojí pečlivostí a citem pro detail ukázaly, že rčení o zlatých českých ručičkách není daleko od pravdy.

Kultura, historie i zábava 

Ve volném čase jsme společně objevovali krásy města, obdivovali jsme umělecké sbírky v Belvederu, majestátní Katedrálu svatého Štěpána, kouzelný podmořský svět v Domu moře či poklady Císařské klenotnice. Nechyběla ani večerní návševa zábavního parku Prátr. Někteří studenti využili volné dny i k návštěvě Domu hudby, galerie Albertiny, Leopoldova muzea či Kapucínské hrobky. 

Tři týdny ve Vídni utekly jako voda, studenti získali nejen mnoho pracovních zkušeností, ale také řadu zážitků, na které budou vzpomínat ještě dlouhé roky. Vídeň nám ukázala, že práce může být radostí, že cizí jazyk se nejsnáze učí tam, kde se jím opravdu "žije" a že malé každodenní úspěchy posouvají člověka kupředu ze všecho nejvíce.